top of page
Search

10 szuperélelmiszer és ezek előnyei

Updated: May 5, 2021


Amikor szuperételeket fogyasztunk, jó tudni, hogy ezeknek az ételeknek számos előnye van. Az ilyen ételek elősegíthetik az egészséges élet fenntartását, javíthatják immunrendszerünket, az emésztőrendszert és összességében növelhetik energiaszintünket és fokozhatják az anyagcserét. Ezek az ételek általában rostokban, antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. Ezek az élelmiszerek nem feldolgozott élelmiszerek, a legjobb nyers formában fogyasztani őket. Altalában gyümölcsök, zöldségek vagy gyógynövényekről van szó. Ezeket "funkcionális élelmiszereknek" is szokás nevezni a tudományos szakirodalomban.





A 10 szuperélelmiszer, amelyet ajánlanék fogyasztani rendszerességgel és az étrendbe bevinni:


1. Áfonya

Több antioxidánst tartalmaz, mint a többi 40 versenytársuk; Az antioxidáns epikatechineknek köszönhetően védenek a húgyúti fertőzések ellen. Magas a víztartalma, amely hidratálja a bőrt és a test sejtjeit.


2. Avokádó

Az avokádó az egyik leginkább tápanyagot tartalmazó étel. Az összes gyümölcs között a leggazdagabbak rostban, folátban, káliumban, E-vitaminban és magnéziumban. Az avokádó szuperétel, mert rengeteg tápanyagot, antioxidánst, például folsavat, Omega 3-ot, magnéziumot, káliumot, luteint és rostot tartalmaz. Az avokádó gazdag A-, C-, D-, E-, K-vitaminokban és a B csoport vitaminjaiban is. Réz, mangán és vas is jelen van az avokádóban.


3. Goji bogyó

A goji bogyók sok vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak. Számos egészségügyi előnyhöz kapcsolódnak, beleértve a vércukorszint javítását, a fogyás elősegítését, az öregedés elleni küzdelmet és a rák elleni védelmet. A goji bogyókat régóta használják a hagyományos orvoslásban a betegségek és a fertőzések elhárítására, és természetesen fokozzák az immunitást.


4. Kurkumin / Turmeric

Az arany szuperétel. Erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns, segíthet a depresszió és az ízületi gyulladás tüneteinek javításában. A kurkumát több mint 4000 éve használják gyógyászati célokra, különösen az ájurvédában, a természetes gyógyítás ősi indiai rendszerében. Előnyei vannak az öregedési folyamat lelassításában és az Alzheimer-kór megelőzésében is. A kurkumin segíthet megvédeni az életkorral összefüggő funkcióvesztést és csökkentheti a szívbetegség kialakulásának valószínűségét.


5. Gyömbér

Évek óta a gyömbér az egyik legnépszerűbb gyógymód. Általában az émelygéstől az ízületi gyulladásig minden kezelésére használják. Megállapították, hogy megakadályozza a vérrögképződést és csökkenti a koleszterinszintet. Más vizsgálatokban a gyömbérről kiderült, hogy csökkenti a vérnyomását. A gyömbér nemcsak antibakteriális, hanem gombaellenes tulajdonságokkal is rendelkezik. Sok nő gyömbért használ az élesztőfertőzések leküzdésében. A gyömbérben található antioxidánsokról ismert, hogy ez segít csökkenteni az oxidatív stresszt, valamint gyulladáscsökkentő tulajdonságai lassíthatják az agy öregedési folyamatát.


6. Édesburgonya

Az édesburgonya egyik legfontosabb táplálkozási előnye, hogy magas az antioxidáns, béta-karotin néven ismert, amely egyszer elfogyasztva A-vitaminná alakul. Véd a szabad gyökök károsodásától és elősegíti az egészséges bél és agy működését. Remek A-vitamin-forrás, különösen a vegánok és a vegetáriánusok számára, mivel sok más legfőbb A-vitamin-forrás állati eredetű.


7. Leveles zöldek - brokkoli

A brokkoli - az egyik legerősebb antioxidánst tartalmazza étrendi eszköztárunkban. A brokkoli megvédi testünket a rák ellen, és a szuperélelmiszerek listájának élén áll. A kutatás a brokkolit a rákmegelőzés királyának jelölte.


8. Papaya

A papaya a C- és az A-vitamin raktára. Rostokból és egészséges növényi vegyületekből áll, amelyek fokozzák az immunitást. Kolumbusz Kristóf azt mondta, hogy a papaya az angyalok gyümölcse. A papaya az egyik legjobb ehető gyümölcs, amely erősíti az immunrendszert a betegségek és fertőzések elleni küzdelemben. A papaya likopin segíthet csökkenteni a rák kockázatát. A papaya nevű papain nevű enzim elősegítheti a fehérje könnyebb emészthetőségét.


9. Gránátalma

A gránátalma olyan gyümölcs, amely több száz ehető magot tartalmaz, amelyeket arilnak neveznek. Gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és bioaktív növényi vegyületekben. A gránátalma punicalaginokat és punicinsavat tartalmaz, egyedülálló anyagokat, amelyek felelősek az egészségre gyakorolt legtöbb előnyükért. A punicalaginok rendkívül erős antioxidánsok, a puninsav a fő zsírsav az arilokban. A gránátalmának erős gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak.


10. Diófélék - mogyorók

A diófélék általában jó zsír-, rost- és fehérjeforrás. A diófélékben a legtöbb zsír egyszeresen telítetlen zsír, valamint omega-6 és omega-3 többszörösen telítetlen zsír. Azonban tartalmaznak némi telített zsírt. A diófélék számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, beleértve a magnéziumot és az E-vitamint. Általában jó zsír-, rost- és fehérjeforrás. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.


42 views0 comments
bottom of page